Ορμονολογικό - Καρκινικών Δεικτών

Οι ορμόνες είναι χημικά μόρια που εκκρίνονται από ειδικούς ιστούς ή αδένες σε πολύ μικρές ποσότητες και ασκούν ειδική ρυθμιστική δράση στη δραστηριότητα συγκεκριμένων κύτταρων ή οργάνων του σώματος. Καθίσταται σαφές ότι διαταραχές στην έκκριση του είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα και νοσολογικές οντότητες. Ο προσδιορισμός τους, λοιπόν, θεωρείται καθοριστικής σημασίας, τόσο για τη διάγνωση, όσο και την παρακολούθηση της νόσου. Το ορμονολογικό τμήμα είναι σε θέση να ελέγξει τη λειτουργιά του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, της υπόφυσης, των γόνατων, του παγκρέατος, των επινεφριδίων και να παρακολουθήσει την κύηση.

Οι καρκινικοί δείκτες (tumor markers) είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα. Ειδικότερα, ελέγχονται για τον καρκίνο του προστάτη PSA, Free PSA, του μαστού CA 15-3, των ωοθηκών CA 125, τον τράχηλο της μήτρας SCC, του γαστρεντερικού συστήματος CEA, CA 19-9, CA 72-4, του παγκρέατος CA 19-9, του πνεύμονα NSE, CYFRA, του ήπατος AFP, του ορχεος AFP, b-BCG, του πολλαπλού μυελωματος B2-μικροσφαιρινη. Η μέτρηση της συγκέντρωσης τους στο αίμα ή σε αλλά βιολογικά υγρά παρέχει πληροφορίες για τη διάγνωση, την πρόγνωση και την παρακολούθηση της θεραπευτικής αγωγής της νόσου.

Για τον προσδιορισμό, τόσο των ορμονών, όσο και των καρκινικών δεικτών εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές χημειοφωταύγειας (CLIA της Roche) και ραδιοανοσολογικές μέθοδοι (RIA/IRMA).

TMHMATA